14.4.2025, 25 χρόνια από το πρώτο “ΠAΛΛΑΣ”

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ! 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ
1η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΣΤΟ “ΠΑΛΛΑΣ”
Σήμερα κλείνουν 25 χρόνια από μια ιστορική μέρα για το πολυφωνικό τραγούδι. Από τη μέρα που αποτέλεσε τομή στην προβολή και τη διάδοση της ηπειρώτικης πολυφωνίας μακριά από το γενέθλιο τόπο, στις πόλεις. Από τη μέρα που ο μεγαλύτερος, τότε, κλειστός χώρος εκδηλώσεων αποδείχθηκε πολύ μικρός για να χωρέσει όλον εκείνον τον κόσμο που δίψαγε για το πολυφωνικό τραγούδι σε εποχές που αυτό ήταν ακόμη δυσεύρετο.
Παρασκευή 14 Απριλίου 2000. Η “Άπειρος” διοργανώνει την 1η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού στο κινηματοθέατρο “Παλλάς”. Η πρώτη εκδήλωση του Πολυφωνικού Καραβανιού στην Aθήνα. Με εννέα συμμετοχές σύμφωνα με το πρόγραμμα και δύο έκτακτες που δεν αναγράφονταν σε αυτό. Συμμετείχαν, κατά σειρά εμφάνισης το Πoλυφωνικό των Κτισμάτων, το “Πολυφωνικό της Ηπείρου”, οι “Νέοι του Αργυροκάστρου” (Αλβανία), το πολυφωνικό σχήμα “Χαονία”, ο όμιλος της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, οι βλάχοι από το χωριό Αντόν Πότσι, το πολυφωνικό των Δρυμάδων και της Χειμάρρας, το “Πολύφωνο” (Εργαστήρι Πολυφωνίας ΜΕΛΜΟΚΕ) και, ως προσθήκες στο πρόγραμμα, το πολυφωνικό σχήμα “Πωγώνι” και οι Θωμάς Λώλης – Ηλίας Πλαστήρας σε ένα μοιρολόι.
Έντεκα διαφορετικές συμμετοχές, σε ένα πρόγραμμα τριών ωρών, με 2200 θεατές, ανάμεσά τους τετρακόσιοι όρθιοι, αφού το μεγάλο “Παλλάς” αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει τους φίλους του πολυφωνικού τραγουδιού, ενώ τουλάχιστον άλλοι τριακόσιοι δεν μπόρεσαν να μπουν ποτέ στην αίθουσα, κατακλύζοντας την οδό Βουκουρεστίου. Αληθινή διαδήλωση! Και ανάμεσα στους θεατές, να μας τιμούν η πλήθος ανθρώπων της ζώσας παράδοσης και του πολιτισμού, όπως, ενδεικτικά, η Δόμνα Σαμίου και ο Παντελής Bούλγαρης. Μια μέρα αξέχαστη για όσους την έζησαν, ακόμη και τώρα συναντάμε κόσμο που μνημονεύει σαν κάτι ανεκτίμητο τη συμμετοχή του, ως θεατής, στο “Παλλάς” το 2000.
Τούτη η δημοσίευση είναι η πρώτη σε ένα κύκλο που θα αναδείξει στιγμές από εκείνη τη νύχτα, από τη συμβολή των δύο Μεγάλων Συναυλιών Πολυφωνικού Τραγουδιού στο “Παλλάς” (2000, 2001) στην αλλαγή της μοίρας του πολυφωνικού τραγουδιού στις πόλεις. Σήμερα, στην τόση ξεχωριστή επέτειο, ο νους μας είναι σε εκείνους που συμμετείχαν τότε και δεν είναι πια μαζί μας, έχοντας ταξιδέψει ανεπσίτρεπτα. Από την κυρά Φρόσω Χαρίση, τον Σωκράτη Τσιάβο και την Ανθούλα Κώτσου ως τους νέους τότε Νίκο Σελλά και Θανάση Οικονόμου.