ΑΠΟ-ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΦΑΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ…

ΑΝΤΙΟ ΚΥΡΑ ΦΑΝΗ…
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ
“Πρωί πρωί μεσάνυχτα
ήρθες με τον αγέρα
κι είδα τον κόρφο σου ανοιχτό
κι είπα πως είναι μέρα”
Ήταν πριν τριάντα χρόνια, ένα Κυριακάτικο πρωινό, σε μια εκδήλωση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στο Ζάππειο Μέγαρο. Δύο νέοι μαγεύονται από ένα τραγούδι που ακούν με μια κυρά. Από την επόμενη μέρα πασχίζουν να το ξαναβρούν, να το ξανακούσουν. Αναζητώντας αυτό το τραγούδι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι των φωνών, το Πολυφωνικό Καραβάνι.
Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια και σειρά από Πολυφωνικά Καραβάνια, μέχρι, τελείως τυχαία, ένας από τους δύο νέους της αρχής, μαζί με την νεότερη “κυρατζή” εκείνης της περιόδου βρεθούν εμπρός στην ίδια γυναίκα, στο σπίτι της, στην Πωγωνιανή και να χαρούνε ζωντανά πάλι από την ίδια το τραγούδι εκείνο. Το τραγούδι που στάθηκε η αφορμή, το έναυσμα, η αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού, αλλάζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων,
Η γυναίκα αυτή ήταν η κυρά Φανή Δημοπούλου, από το Δολό Πωγωνίου. Περίφημη για το τραγούδι της σε όλη την περιοχή και ευρύτερα, ένα Πωγωνίσιο αηδόνι! Η κυρά Φανή, στα δεκαέξι της αντάρτισσα στο βουνό, μετά στην προσφυγιά, “έφυγε” προχθές στα 93 της και σήμερα κηδεύθηκε στο Άργος Ορεστικό, πατρίδα του συζύγου της. Η κυρά Φανά που μας τίμησε με την συμμετοχή της στο Πολυφωνικό Καραβάνι ξανά και ξανά, παίρνοντας μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Η κυρά Φανή που ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Δολού Πωγωνίου δισκογράφησε, είτε σε μονωδίες, είτε σε πολυφωνικά, σε δύο εκδόσεις και έτσι μπορούν να την χαίρονται και όσοι δεν την πρόφτασαν ή δεν αξιώθηκαν να σιμώσουν κοντά της. Η κυρά Φανή που η φίλη της Φεβρωνία Ρεβύνθη πρόλαβε να καλέσει και ξανά στις εκπομπές της, στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Η κυρά Φανή που θα είναι για πάντα αναφορά και στην καρδιά όσων αγαπάμε το πολυφωνικό τραγούδι.
Το Πολυφωνικό Καραβάνι στο πρόσωπο της Φανής Δημοπούλου αποχαιρετά την ίδια την αφορμή της αρχή του, το πρώτο θάμπος, το πρώτο κινητήριο έναυσμα. Μια κορυφαία εκπρόσωπο του πωγωνίσιου πολυφωνικού τραγουδιού, από τις στερνές μορφές τέτοιας αξιοσύνης και διαδρομής. Θα την έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Τα τραγούδια της θα μείνουν αθάνατα και θα την ανασταίνουν.
Στο βίντεο η κυρά Φανή στο Πολυφωνικό Καραβάνι 2009, στο Δολό. Με ένα δάκρυ να κυλά στο τέλος του τραγουδιού…
Η κυρά Φανή με τον “κυρατζή” πριν δέκα χρόνια στο Δολό. H κυρά Φανή, με ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των “κυρατζήδων” του Πολυφωνικού Καραβανιού – Αντώνη Έξαρχου, Μαρίας Τσουκαλά, Aλίκης Γκανά κι Αλέξανδρου Λαμπρίδη.