“Η ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ”, 27 Ιουνίου 2024

Ο νέος κύκλος δράσεων του Μουσείου «Μουσικά χωριά στην πόλη – Ζωντανή μουσική κληρονομιά στον αστικό χώρο», (2024-2025) ανοίγει φέτος με τη μουσική εκδήλωση «Η άνοιξη της πολυφωνίας στην πόλη», με το Πολυφωνικό Καραβάνι και την Κοινότητα της Πολυφωνίας, ένα αφιέρωμα σε κοινότητες που καλλιεργούν το πολυφωνικό τραγούδι στην πόλη.
«Από το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, πριν τρεις δεκαετίες, ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι των φωνών. Στα σεμινάριά του Μουσείου έσμιξε ο πυρήνας που το 1996 δημιούργησε το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το 1998 την ΑΜΚΕ «΄Απειρος», ξεκινώντας το Πολυφωνικό Καραβάνι. Τώρα που το Πολυφωνικό Καραβάνι έχει κλείσει είκοσι έξι χρόνια διαρκούς ταξιδιού και αναγνωρίστηκε παγκόσμια, αποτελώντας την πρώτη εγγραφή της Ελλάδας στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η «Χαονία» επιστρέφει στην αλλοτινή αφετηρία της, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.

Και αν τότε ξεκινούσαν μόνοι, μια τετραμελής παρέα, τώρα επιστρέφουν με τους κατοπινούς συνταξιδιώτες τους, μέλη και από άλλες πολυφωνικές συντροφιές καθώς και μαθητές τους στα εργαστήρια πολυφωνίας, αφιερώνοντας αυτή την επιστροφή σε έναν από τους σημαντικότερους καρπούς του Πολυφωνικού Καραβανιού, την Κοινότητα της Πολυφωνίας. Το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, αυτό το μονάκριβο στολίδι του λαϊκού πολιτισμού, από την παραμεθόρια Ήπειρο έχει περάσει πια και στις πόλεις και η κοινότητά του όλο και περισσότερο μοιάζει με ένα αλλιώτικο μουσικό χωριό στην καρδιά της πόλης».
19:30 Συνομιλία με τα μέλη των πολυφωνικών κοινοτήτων
Συντονίζουν οι: Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά
Μια συζήτηση που επιχειρεί να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τα μέλη των κοινοτήτων της πολυφωνίας συνοδοιπόρους στο μουσικό ταξίδι του πολυφωνικού τραγουδιού και όσα η συμπόρευση αυτή προσφέρει σε ανθρώπους της πόλης.
20:30 Μουσική εκδήλωση
Τραγουδούν: Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», Πολυφωνικό σχήμα «Δελβινιώτικα», Πολυφωνικό Κοσοβίτσας, «Πολύφωνο» – Εργαστήρια Πολυφωνίας Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» (ΚΕΜΦΑ), Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ)
Παίζουν και ερμηνεύουν πολυφωνικά τραγούδια οι μουσικοί: Τάσος Μαγκλάρας (κλαρίνο), Νίκος Χαλκιάς (λαούτο), Βαγγέλης Χούσε (βιολί), Ηλίας Μούτσο (ηπειρώτικο ντέφι), Αλέξανδρος Μαγκλάρας (τραγούδι)
Στην αυλή του Μουσείου (Διογένους 1-3, 105 56 Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο
τηλ. 210 3254129 (Δευ-Παρ, 09:00-15:00)