Πολυφωνική σύναξη μνήμης και τιμής στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών

13 Μαρτίου 2023

Για την Βούλα, για τα παιδιά που χάθηκαν

Ήταν 14 Δεκεμβρίου 2022 όταν το Πoλυφωνικό Καραβάνι διοργάνωσε Πολυφωνική σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, για τα δύο χρόνια από την παγκόσμια αναγνώρισή του, με την εγγραφή του στον παγκόσμιο κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την πρώτη και μόνη από μέρους της Ελλάδας μέχρι τώρα. Στη σύναξη αυτή είχαν δηλώσει συμμετοχή δώδεκα πολυφωνικά σχήματα που στήριξαν και την εγγραφή και το πρόγραμμα ξεκίνησε υποσχετικά και γενναιόδωρα. Η εκδήλωση, όμως, τελείως απρόσμενα διακόπηκε, όταν η γυναίκα που έπαιρνε το τραγούδι με τα «Δελβινιώτικα», ένιωσε άξαφνα αδιαθεσία και χρειάστηκε η διακομιδή της σε νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το αναπάντεχο πρόβλημα υγείας ήταν κρίσιμο, υποβλήθηκε σε σοβαρή επέμβαση και έδωσε μια μάχη ζωής για, σχεδόν, ένα μήνα.

Ήταν 9 Γενάρη 2023 όταν η Παρασκευή Μπαϊμάκα, από τη Λιγοψά Ιωαννίνων, «έφυγε» για πάντα από κοντά μας. Oι δικοί της άνθρωποι, οι πολυφωνικές της συντροφιές, όλη η κοινότητα πολυφωνίας βυθιστήκαμε στο πένθος. Η Βούλα ήταν από τα πιο αγαπητά μέλη αυτής της κοινότητας, συμμετείχε παράλληλα σε σειρά πολυφωνικών σχημάτων, γεφυρώνοντας και σμίγοντας με την συμμετοχή της τις διαφορετικές παρέες, πρεσβεύοντας έμπρακτα και ουσιαστικά το αξιακό φορτίο του πολυφωνικού τραγουδιού. Με πολυφωνικά ήταν ο στερνός της αποχαιρετισμός στο τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας, από όλους όσοι τραγούδαγαν μαζί της. Με πολυφωνικά θα τιμήσουμε και την μνήμη της, στους δύο μήνες από τον τόσο αναπάντεχο και πρόωρο χαμό.

Δευτέρα 13 Μαρτίου το Πολυφωνικό Καραβάνι προσκαλεί σε Πολυφωνική σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, αφιερωμένη στη μνήμη της Βούλας Μπαϊμάκα. Η σύναξη διοργανώνεται σε συνεννόηση με την οικογένειά της και τις πολυφωνικές της συντροφιές – τα «Δελβινιώτικα», τις «Ωδές», τον Βαγγέλη Κώτσου – και θα συμμετέχουν όλοι όσοι συμμετείχαν και στη σύναξη του Δεκεμβρίου κι ακόμη περισσότεροι. Έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή τα πολυφωνικά σχήματα «Δελβινιώτικα», Κοσσοβίτσας, “Lot Kurbeti”, “Όμορφη Χειμάρρα», «Χαονία», “Ωδές», συλλόγου «Ιλισσός», τα Εργαστήρια Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Kέντρου Ελληνικής Μουσικής Φοίβος Ανωγειανάκης. Θα συμμετέχει και η Παραδοσιακή Χορωδία της Πανηπειρωτικής, σε διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου, όπως επίσης η ηπειρώτικη κομπανία του Αντώνη Κακούρη.

Η σύναξη διοργανώνεται στον απόηχο της Ημέρας της Γυναίκας, υπογραμμίζοντας την αλήθεια που επιβεβαίωσε με την πορεία της και η Βούλα, ότι η Πολυφωνία είναι γένους θηλυκού, τιμώντας και τις άλλες ανεπίστρεπτες γυναικείες μορφές που χάσαμε στο πολυφωνικό τραγούδι. Την κυρά Φρόσω Χαρίση, την Θεανώ Τζήμα, την Ανθούλα Κώτσου, την κυρά Μαρίνα Αγγελοπούλου, την Ανδριανή Μαγκώνη, την κυρά Όλγα Μπίκα…

Την σύναξη αυτή την χρωστάμε στην ίδια την Βούλα που μας ζήταγε, ξανά και ξανά, από το νοσοκομείο να ολοκληρωθεί η σύναξη που τότε διακόπηκε. Δεν θα είναι γιορτή, πόσο μάλλον τέτοιες μέρες συλλογικού πένθους, αλλά εκδήλωση μνήμης και τιμής, με τον τρόπο που τραγουδά τον πόνο και την γυναίκα το πολυφωνικό τραγούδι. Και για αυτό, τέτοιες μέρες, θα είναι αφιερωμένη και στα παιδιά και σε όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν στα Τέμπη, σε αυτή την απίστευτη τραγωδία – έγκλημα.

Η σύναξη διοργανώνεται  την Δευτέρα 13 Μαρτίου στις 7 μμ, με ελεύθερη είσοδο, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, στην οδό Κλεισθένους 15, στον 7ο όροφο. Διοργανώνεται από το Πολυφωνικό Καραβάνι και, ως συνέχεια της εκδήλωσης της 14ης Δεκεμβρίου, με την στήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Ας είμαστε όλοι εκεί! Τιμώντας και μνημονεύοντας με το πρέπος του πολυφωνικού τραγουδιού.