To Πολυφωνικό Καραβάνι στην 1η Συνάντηση του Δικτύου ΑΠΚ

1η Συνάντηση Δικτύου ΑΫΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Παρουσίαση του ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ
Oλοκληρώθηκε χθες το εναρκτήριο διήμερο του Δικτύου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του Υπουργείου Πολιτισμού στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Συμπεριέλαβε επτά συνεδρίες, αρθρωμένες σε τρεις ενότητες, τις δράσεις ανάδειξης, τα σχέδια διαφύλαξης και την κινητοποίηση κοινοτήτων. Στο πλαίσιό τους πραγματοποίησαν παρουσιάσεις εξήντα φορείς, σχετικά με στοιχεια και πρακτικές της ζώσας παράδοσης. Συντόνισαν μέλη της Εθνικής Επιστημομικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της ΑΠΚ και εκπρόσωποι της ΔΙΝΕΠΟΚ. Στο τέλος κάθε ενότητας παρουσιάσεων ακολουθούσε συζήτηση. Το διήμερο παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο, εκπροσωπώντας και άλλους φορείς που είχαν την δυνατότητα να εκθέσουν δείγματα της δουλειάς τους στον χώρο υποδοχής. Ιδιαίτερα γόνιμα ήταν και τα διαλείμματα μεταξύ των συνεδριών, με την αλληλογνωριμία των συμμετεχόντων και την συνέχεια των συζητήσεων από το κυρίως πρόγραμμα.
Τo Πολυφωνικό Καραβάνι συμμετείχε στο διήμερο, ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση της ΔΙΝΕΠΟΚ. Οι “κυρατζήδες” του Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αλίκη Γκανά πραγματοποίησαν χθες, Κυριακή 26 Noεμβρίου, παρουσίαση με θέμα “Πoλυφωνικό Καραβάνι, Καλή Πρακτική Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2020). Aλληλεπιδράσεις στοιχείου, πρακτικής και κοινότητας. Παλιά και προβληματοθεσία”. Παράλληλα, το Πολυφωνικό Καραβάνι εκπροσωπήθηκε με τους “κυρατζήδες” του στο βίντεο που προβλήθηκε στην έναρξη του διημέρου, με θέμα τα 20 χρόνια της Σύμβασης της UNESCO για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την εφαρμογή της στην Ελλάδα. Στην καταληκτική συζήτηση του διημέρου αποφασίστηκε η συνάντηση του Δικτύου ΑΠΚ να θεσμοθετηθεί, να γίνεται κάθε χρόνο, και συστάθηκε άτυπη ομάδα εργασίας για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων του Δικτύου, με την εκπροσώπηση τριών από τους συμμετέχοντες φορείς, μεταξύ των οποίων και του Πολυφωνικού Καραβανιού.
Η παρακολούθηση του διημέρου εμπλούτισε την γνώση του ευρύτερου πεδίου πρακτικών και στοιχείων, όπως επίσης βοήθησε στην αλληλογνωριμία πολλών από όσους πασχίζουν σε αυτά τα πεδία, την ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας στην προοπτική και άλλων διαδικτυώσεων σε επιμέρους τομείς ή συνέργειες. Και, ως προς αυτό, οι εκπρόσωποι του Πολυφωνικού Καραβανιού, φεύγουν πολύ πιο πλούσιοι, γνωρίζοντας από κοντά ανθρώπους από άλλες πρακτικές και στοιχεία, ελπίζοντας στην μελλοντική συνάντηση, δημιουργική μαζί τους στο πεδίο.
Η αίσθηση μιας άτυπης, ευρύτερης κοινότητας, η αντυληψη του πλούτου και της ποικιμολορφίας του χώρου της, κυριαρχούν στην απόγευση από την συμμετοχή στο διήμερο με το τόσο πλούσιο πρόγραμμα. Και αν φέτος αυτό συμπεριελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά παρουσιάσεις, ανακοινώσεις και συζητήσεις, του χρόνου, όπως προαανήγγειλαν οι εκπρόσωποι της ΔΙΝΕΠΟΚ στο κλείσιμο του διημέρου, η σκέψη είναι ότι μπορεί να αποτελέσει κάτι πολύ πιο πλούσιο, παίρνοντας τον χαρακτήρα γιορτής. Και όπως είπαν, ερέθισμα ήταν και η αυτοσχέδια μουσική παρέμβαση που προ(σ)κάλεσε το Πολυφωνικό Καραβάνι λίγο πριν το κλείσιμο του διημέρου, τραγουδώντας με φίλους και με δύο από τους ανθρώπους της ΔΙΝΕΠΟΚ στίχους αφιερωμένους στην επόμενη μέρα της τόσο πολύτιμης πρωτοβουλίας:
“Φίλοι καλώς σας ήβραμαν
φίλοι κι αγαπημένοι
απόψε όλοι μας μαζί
χαρείτε να χαρούμε
κι αύριο καλές αντάμωσες
ώσπου ν΄ανταμωθούμε”
Θερμές ευχαριστίες στους ανθρώπους της ΔΙΝΕΠΟΚ και τους συνεργάτες τους για την πρόσκληση, την διοργάνωση, την έγνοια για κάθε λεπτομέρεια, την ενθάρρυνση των συμμετοχών. Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες για όσα μοιραστήκαμε αυτό το διήμερο, για όσα μπορεί να γεννήσουν την επόμενη μέρα, για την αίσθηση της κοινότητας που απέπνεε η συμμετοχή τους. Καλή αντάμωση στα επόμενα!