Τo Πολυφωνικό Καραβάνι στην RESPUBLICA

Συνέντευξη του ΄κυρατζή” του Πολυφωνικού Καραβανιού Αλέξανδρου Λαμπρίδη προς την Ελεάννα Ζιάκα, με ευρεία παρουσίαση του Πολυφωνικού Καραβανιού, δημοσιοποιήθηκε στην αλβανική εφημερίδα RESPUBLICA
Τα τελευταία χρόνια πληθαίνει το διεθνές ενδιαφέρον για την δράση του Πολυφωνικού Καραβανιού. Αυτό εκδηλώνεται και δημοσιογραφικά, με εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικά κανάλια να το συμπεριλαμβάνουν στα ρεπορτάζ τους, να προετοιμάζουν ντοκιμαντέρ, να προτείνουν συνεργασίες. Ως Πολυφωνικό Καραβάνι κοινοποιούμε τις πιο ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες παρουσιάσεις, όπως ετούτη.
Πρόκειται για συνέντευξη του “κυρατζή” του Πολυφωνικού Καραβανιού στην Eleanna Ziakou που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες στη αλβανική (& διαδικτυακή) εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας “RESPUBLICA”. ¨Ετσι κι αλλιώς, περιποιεί τιμή το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από μέσα μαζικής ενημέρωσης μιας χώρας με τόσο ζωντανή πολυφωνία, όπως η γειτονική Αλβανία που έλκει συχνά τις επιστροφές μας, περισσότερο από είκοσι χρόνια τώρα. Αξία ιδιαίτερη όμως έχει η προσέγγιση της δημοσιογράφου, η ματιά της σε ένα θέμα που έχει ταλανίσει πολλούς στην γειτνίασή μας, με τόσο διαφορετικούς τρόπους και διαθέσεις.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε πριν από πέντε μέρες και η αλήθεια είναι ότι έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και ευρύ σχολιασμό, ιδιαίτερα διαδικτυακά, σε μια εποχή που η πολυφωνία αποτελεί κεντρικό θέμα δημόσιου διαλόγου στην γειτονική Αλβανία, κυρίως γύρω από το θέμα της Iso-polyphony, της εγγραφής, δηλαδή, της αλβανικής πολυφωνίας στην UNESCO πριν από είκοσι χρόνια. Ο διαδικτυακός διάλογος, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, είναι ιδιαίτερα πυκνός και έντονος, επιβεβαιώνοντας την πρωτεύουσα θέση της πολυφωνίας για τον γείτονα λαό.