Πανηγύρι στο Δολό Πωγωνίου, 2016

9 Μαϊου είναι η γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου και μια σπουδαία μέρα για το Δoλό Πωγωνίου.
Όλο το χωριό ανεβαίνει από την αυγή στο ξωκκλήσι που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού. Εκεί εκκλησιάζονται και μετά παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, κάποιοι ακόμη από το μονοπάτι, οι πολλοί, πλέον, με αυτοκίνητα στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής. Όλοι μαζί ανταμώνουν στο τέλος του μονπατιού προς το χωριό, όπου βρίσκονται ήδη τα όργανα, για να ξεκινήσουν αντάμα μια πατινάδα προς την πετρίκτιστη πλατεία. Η πατινάδα αυτή γίνεται σχεδόν εθιμικά πια και τούτο το βίντεο αποτυπώνει τον τρόπο που έγινε το 2016.

Τα όργανα είναι της κομπανίας του Τάκη Λούκα Χαλκιά, εξαίρετου λαϊκού δεξιοτέχνη από το Δελβινάκι. Eδώ βλέπουμε τον γιό του στο ένα κλαρίνο ενώ ο ίδιος ο Τάκη Λούκας περιμένει στην πλατεία για να πάρει την σκυτάλη του γλεντιού. Η κινηματογράφηση έγινε από συνταξδιώτες του Ανοιξιάτικου Πολυφωνικού Κσραβανιού που, τρεις φορές, έχει συμπεριλάβει το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, στη διαδρομή του. Tο Πολυφωνικό Καραβάνι έχει πολύχρονη και βαθιά σχέση με το Δολό και τους ανθρώπους του, επιστρέφοντας εκεί όλες τις εποχές του χρόνου, με απαρχή το 2001.

Στις δύο καμερες, οι δύο καρατζήδες του Καραβανιού., Αλίκη Γκανά και Αλέξανδρος Λαμπρίδης. Αν οι κινήσεις των μηχανών είναι λίγο άτεχνες, ας όψεται η ανάβαση των χειριστών από το μονοπάτι νωρίτερα στο βουνό. Η δημοσίευση του βίντεο γίνεται ανήμερα του Αγίου Χριστοφόρου.