Εκκλησοχώρι

    39° 42′ 5.2591184352″ N    20° 34′ 11.5084294932″ E

Ημιορεινό χωριό κοντά στις όχθες του, σχετικά, άνω Καλαμά.
Το χωριό βρίσκεται δυτικά και βόρεια από τις όχθες του Καλαμά, όχι μακριά από τα όρια με την Θεσπρωτία. Στα αρχαία χρόνια ο χώρος του ανήκε στο βόρειο τμήμα της χώρας των Moλοσσών. Το χωριό αναφερόταν παλαιότερα ως Τσερκοβίστα Κουρέντων. Το 1928 μετονομάστηκε σε Εκκλησοχώρι. Μέσα σε εξήντα χρόνια, από το τέλος του εμφυλίου μέχρι τώρα, οι απογραφές καταγράφουν πια το ένα δέκατο του πληθυσμού που αναφερόταν το 1951, αποτυπώνοντας την γενικότερη δημοκραφική κάμψη της Ηπείρου. Παλαιότερα ανήκε στον Δήμο Μολοσσών, τώρα στην διάδοχη δημοτική δομή, τον Δήμο Ζίτσας.

 

Δήμος Ζίτσας, ΠΕ Ιωαννίνων

Αποστάσεις: 33 χλμ. από Ιωάννινα, 53 χλμ από Δελβινάκι

Yψόμετρο: 260 m

Kάτοικοι: 33 (απογραφή 2011)

Καταλύματα: Το χωριό διαθέτει φροντισμένο ξενώνα, το “Παλιό Σχολείο”, στον χώρο του παλαιού σχολείου. Πλησιέστερα ξενοδοχεία βρίσκονται στα Ιωάννινα και την Ζίτσα

ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΟΧΩΡΙ

Τo Εκκλησοχώρι καλωσόρισε για πρώτη φορά το Πολυφωνικό Καραβάνι το 2018. Η εκδήλωση, μετά από πρόσκληση και φιλοξενία της Αδελφότητας του χωριού, διοργανώθηκε στις 2 Αυγούστου 2018, στον υπαίθριο χώρο του παλαιού Σχολείου, σήμερα Ξενώνα του χωριού.  Στους συμμετέχοντες στο μουσικό μέρος της βραδιάς, που περιλάμβανε ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια και οργανικούς σκοπούς, συγκαταλέγονταν και απόδημοι του χωριού που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στο Εργαστήρι Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής.

Η «Άπειρος» (Πολυφωνικό Καραβάνι) ανέπτυξε την επόμενη χρονιά και άλλη δράση στο χωριό, πραγματοποιώντας γυρίσματα με μαρτυρίες για το ντοκιμαντέρ που προετοιμάζεται σε παραγωγή της και σκηνοθέτη τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, με θέμα τον εμφύλιο στην Μoυργκάνα. Απόδημοι του χωριού συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Πολυφωνικού Καραβανιού.


Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170

Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170