Κάτω Ζάλογγο

    39° 37′ 3.2458856628″ N    20° 30′ 30.8443546476″ E

Χωριό της ευρύτερης περιοχής του μέσου Καλαμά.
Βρίσκεται δυτικά του Ζαλογγίτικου ποταμού, στις ανατολικές παρειές της πιο βόρειας απόληξης του όρους Κορίλα, στο όριο των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής του, το “Ζαλογγογέφυρο” στα βόρεια του χωριού, στη διαδρομή προς την Βροσίνα. Πρόκειται για πέτρινο μονότοξο γεφύρι ύψους 8 μέτρων, πλάτους 2 και με άνοιγμα τόξου 11,30 μέτρα που γεφυρώνει τον Ζαλογγίτικο ποταμό και το οποίο. από το 1996, έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Άλλο αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής στα νότια, στην κατεύθυνση της Παραμυθιάς, το δάσος της Λαμπανίτσας – Ελαταριάς σύμφωνα με την «επίσημη» γεωγραφία καθώς και η δασική έκταση μεταξύ του χωριού και του Πολυδρόσου, στην άλλη πλευρά του ίδιου βουνού.

 

Δήμος Ζίτσας, ΠΕ ΠΕ Ιωαννίνων

Αποστάσεις: 51 χλμ. από Ιωάννινα, 48 χλμ από Ηγουμενίτσα

Yψόμετρο: 305 m

Kάτοικοι: 98 (απογραφή 2011)

Καταλύματα: Πλησιέστεροι ξενώνες ή ξενοδοχεία βρίσκονται σε Καλλιθέα Φιλιατών, Παραμυθιά, Ιωάννινα.

ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΖΑΛΟΓΓΟ
Τo Κάτω Zάλογγο αποτέλεσε, πρώτη φορά, σταθμό του Πολυφωνικού Καραβανιού στις 2 Αυγούστου 2007. Η εκδήλωση, ενταγμένη στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού, διοργανώθηκε στον υπαίθριο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του χωριού, με την στήριξη του Δήμου Μολοσσών. Συμμετείχαν πολυφωνικά σχήματα από Ήπειρο, Αλβανία, Βουλγαρία.

Το χωριό, όπως και τα περισσότερα στα νότια του ποταμού Καλαμά, δεν ανήκε στην περιοχή της ζώσας πολυφωνίας, τουλάχιστον τον 20ο αιώνα. Το Πολυφωνικό Καραβάνι εξάπλωσε την δράση του και σε αυτή την ζώνη, όπου η πολυφωνία ήταν γνωστή περισσότερο ως μνήμη και αναφορά και όχι ως ζωναντή συλλογική έκφραση.


Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170

Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170