Ψηλόκαστρο

    39° 50′ 24.4951395504″ N    20° 29′ 15.6294069252″ E

Χωριό τoυ Πωγωνίου.
Το χωριό βρίσκεται στις βορειοδυτικές παρειές του όρους Κασιδιάρη, σε κατάφυτη περιοχή, με πλούσια χλωρίδα, στα όρια της περιοχής της Λάκκας Πωγωνίου. Παλαιότερα μνημονεύεται ως Κολοδές ή Καλουδέ, ενώ αργότερα προσαρτήθηκε διοικητικά, διαδοχικά, στην κοινότητα του γειτονικού Δημοκορίου, την κοινότητα Λάβδανης, πριν καταλήξει στον Δήμο Πωγωνίου, όπου ανήκει σήμερα. Το χειμώνα σχεδόν ερημώνει πια, όπως και άλλα ορεινά, παραμεθόρια χωριά, όλο και περισσότερο…

 

Δήμος Πωγωνίου, ΠΕ Ιωαννίνων

Αποστάσεις: 59 χλμ. από Ιωάννινα, 22 χλμ από Δελβινάκι

Yψόμετρο: 570 m

Kάτοικοι: 29 (απογραφή 2011)

Καταλύματα: Πλησιέστεροι ξενώνες σε Στρατίνιστα, Λάβδανη και Αετόπετρα.

ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΤΟ ΨΗΛΟΚΑΣΤΡΟ

Τo Ψηλόκαστρο καλωσόρισε για πρώτη φορά το Πολυφωνικό Καραβάνι το 2005, με τρόπο αναπάντεχο. Η εκδήλωση, με την στήριξη της τότε Κοινότητας Λάβδανης, είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στην Λάβδανη, ωστόσο ένα πένθος επέβαλλε την αλλαγή του χωριού και, έτσι, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τελικά στις 3 Aυγούστου 2005 έξω από την εκκλησία του Ψηλόκαστρου.

Η εκδήλωση, στο πλαίσιο της 7ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού, περιλάμβανε στις συμμετοχές της βιωματικούς ερμηνευτές και πολυφωνικά σχήματα από Ήπειρο, Αλβανία και Σερβία ενώ ξεχωριστή ήταν η πρώτη συμμετοχή του, καταγόμενου από την γειτονική Λάβδανη, δεξιοτέχνη του κλαρίνου Θοδωρή Γεωργόπουλου σε εκδήλωση του Πολυφωνικού Καραβανιού, στην πρώτη του συνεργασία, μάλιστα, με τον κατοπινό μόνιμο συνεργάτη του Μιχάλη Ζάμπα παλαιότερου μέλους του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», στο τραγούδι.


Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170

Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170