Αρχαία Γίτανα

    39° 34′ 27.943253472″ N    20° 15′ 46.9858190976″ E

Αρχαιολογικός χώρος της Θεσπρωτίας

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλαγιά του όρους της Βρυσέλλας, σε κοιλάδα και δίπλα στις όχθες του Καλαμά. Ιδρύθηκε στα μέσατου 4ου αι. π.Χ., διαδέχθηκε την Αρχαία Ελέα ως έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών, αποτέλεσε από τα σπουδαιότερα πολιτικά και οικονομικά κέντρα της εποχής και έφτασε περίπου τους 6.000 κατοίκους στην ακμή της. Καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τις ρωμαϊκές λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου. Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων κατασκευάστηκε κατά τα μέσα του 3ου αι. π.Χ., την εποχή της άνθισης των Γιτάνων. Το θέατρο υπέστη φθορές από σεισμό, ενώ για αιώνες ήταν παραδομένο στις υπερχειλίσεις του ποταμού Καλαμά. Η χωρητικότητά του είναι περίπου 4.000 θεατών. Στο θέατρο – πέρα από παραστάσεις- πραγματοποιούνταν και πολιτικές συγκεντρώσεις του Κοινού των Θεσπρωτών και των Ηπειρωτών. 

Δήμος Φιλιατών, ΠΕ Θεσπρωτίας

Ονομασία Η εξέλιξη της αρχαιολογικής ανασκαφής μετονόμασε σταδιακά τον χώρο από Τιτάνη, σε Γιτάνη, σήμερα Γίτανα. Οι ντόπιοι αναφέρονται στην περιοχή με την ονομασία Γκούμανη.

Αποστάσεις 9 χλμ. από Σαγιάδα, 9 χλμ. από Φιλιάτες, 11 χλμ. από Ηγουμενίτσα

Υψόμετρο 15m

Καταλύματα Πλησιέστερα ξενοδοχεία βρίσκονται στην Ηγουμενίτσα

TΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΓΙΤΑΝΗ

Στο αρχαίο θέατρο της Γιτάνης γεννήθηκε το όνειρο του Πολυφωνικού Καραβανιού! Ήταν 3 Αυγούστου 1997 όταν ο αθησαύριστος αρχαιολογικός χώρος φιλοξενούσε για πρώτη φορά εκδήλωση, μετά από 2200 χρόνια σιωπής, με την πρώτη εμφάνιση του πολυφωνικού συνόλου «Xαονία» στην Ήπειρο. Σκοπός, η συνέχιση των ανασκαφών και την προστασία του ίδιου του χώρου. Στον αγώνα αυτό, η «Χαονία» αφιέρωνε για χρόνια τις εμφανίσεις της, συλλέγοντας υπογραφές.

Τότε, λοιπόν, στο αρχαίο θέατρο της Γιτάνης, την ώρα που τα μέλη της «Χαονίας» τραγουδούσαν με το πρωινό θάμπος και άκουγαν τον χώρο να επιστρέφει μαγικά την ηχώ τους, γεννήθηκε το όνειρο του μεγάλου ταξιδιού των φωνών, του Πολυφωνικού Καραβανιού. Το ίδιο βράδυ, ο κατοπινά «κυρατζής» του κοινωνούσε το όνειρο στους συντοπίτες και τους φίλους. Αυτό που τότε είχε ακουστεί απλά σαν ένα όνειρο ήταν, τελικά, αναμνήσεις από το μέλλον!

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

3.8.1997, το πολυφωνικό σύνολο “ΧΑΟΝΙΑ” στο αρχαίο θέατρο της Γιτάνης

ΗΧΗΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

“Γιάννη μου το μαντήλι σου»

Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία»
Αρχαία Γίτανα, 3 Αυγούστου 1998

ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

Γιάννη μου το μαντήλι σου

Τι το ’χεις λερωμένο μωρέ Γιάννη μου

τι το ’χεις λερωμένο ωχ λεβέντη μου

Το λέρωσε η ξενιτιά τα έρημα τα ξένα

Για δεν το πλένεις με νερό, για δεν το σαπουνίζεις

Δος μου το μένα Γιάννη μου, να σου το μοσχοπλύνω

Πέντε ποτάμια τόπλεναν κι έβαψαν και τα πέντε

Εκεί περνάει ένα πουλί κι έβαψαν τα φτερά του

Κι έβαψε ο ήλιος ο μισός και το φεγγάρι ακέριο

Πρόκειται για ένα από τα επτά τραγούδια που τραγούδησε το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» στην πρώτη του εκδήλωση στην Ήπειρο, στις 2 Αυγούστου 1997 στο αρχαίο θέατρο Γιτάνης (Γίτανα σήμερα), εκεί όπου γεννήθηκε το όνειρο του Πολυφωνικού Καραβανιού. Εμβληματικό ηπειρώτικο τραγούδι της ξενιτιάς που τραγουδιέται ως μονωδία στην ευρύτερη Ήπειρο και ως πολυφωνικό τραγούδι, με διαφορετικές μελωδικές γραμμές, στις περιοχές του Πωγωνίου, της Δερόπολης και του Άνω Πωγωνίου. Σαν πολυφωνικό έχει δισκογραφηθεί από τον όμιλο των Κτισμάτων στον δίσκο «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» αλλά και από τον όμιλο της Πολύτσανης στο δίσκο «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ» (Ι. Β. Ε. 1994). Τo τραγούδι έχει γνωρίσει και πλήθος διασκευών και σε άλλα ηχοχρώματα. Με τους ακόλουθους στίχους περιέχεται στη συλλογή του Υφαντή:

Γιάννη μου το μαντίλι σου, τι τόχεις λερωμένο;
Το λέρωσε η ξενιτιά τα έρημα τα ξένα.
Πέντε ποτάμια τόπλεναν και βάψαν και τα πέντε.
Όσοι διαβάτες πέρασαν έβαψαν τ’ αλογά τους,
και οι πέρδικες, που θέλησαν νερό να παν να πιούνε,
και τη φωνή τους έχασαν και βάψαν τα φτερά τους.


Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170

Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170