Καλοχώρι, Μνημείο Αγρότισσας

    39° 41′ 42.6185515968″ N    20° 35′ 54.0749765616″ E

Το «Μνημείο της Αγρότισσας» βρίσκεται κοντά στο Καλοχώρι.

Στο 29ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσα, λίγα μέτρα από εκεί που βρίσκονταν το χάνι του Τσίκα και από τις όχθες του Καλαμά, το 1986 δημιουργήθηκε το «Μνημείο της Αγρότισσας», φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Καγιώργη, απεικονίζοντας μια αγρότισσα να οργώνει με ένα ζευγάρι υποζύγια μονολογώντας: “Άντε Μαρτίνη, άντε Μαγιούλη, ώσπου να ‘ρθει ο αφέντης μου απ’ τα ξένα”.  Η επιλογή του χώρου σχετίζεται με την ανάπτυξη αγροτικών, κοινωνικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων διαχρονικά στην περιοχή. Από το 1993, κάθε Αύγουστο, διοργανώνονται εκεί από τον οικείο Δήμο, από κοινού με τους φορείς του χωριού Καλοχώρι, εκδηλώσεις, ως απόδοση τιμής στην Αγρότισσα.  Στον ευρύτερο χώρο υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, όπως rafting και kayak.

 

Δήμος Ζίτσας, ΠΕ Ιωαννίνων

Αποστάσεις: 29 χλμ. από Ιωάννινα, 63 χλμ από Ηγουμενίτσα

Yψόμετρο: 350 m – στο γειτονικό Καλοχώρι

Kάτοικοι: 98 (απογραφή 2011) – στο γειτονικό Καλοχώρι

Καταλύματα: Πλησιέστερα ξενοδοχεία βρίσκονται στα Ιωάννινα και την Ζίτσα

ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΤΟ «ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑΣ»
To “Μνημείο της Αγρότισσας», δίπλα στις όχθες του Καλαμά και κοντά στο χωριό Καλοχώρι, αποτέλεσε σταθμό του Πολυφωνικού Καραβανιού, ιδιαίτερα τα πρώτα του χρόνια. Με πρώτη εκδήλωση στις 2.8.2000, δεύτερη στις 4.8.2001, τρίτη στις 2.8.2002, μέχρι και το 2004 ο χώρος καλωσόρισε ημερήσιες πολυφωνικές συνάξεις, με την στήριξη του Δήμου Μολοσσών.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολυφωνικού Καραβανιού στον ευρύτερο χώρο του «Μνημείου της Αγρότισσας» συμμετείχαν πολυφωνικά σχήματα και μουσικές κομπανίες από Ήπειρο, Αλβανία, Σερβία και Βουλγαρία. Κάθε εκδήλωση είχε το δικό της θέμα, αναδεικνύοντας διαφορετικές πλευρές του πολυφωνικού τραγουδιού. Ακόμη και σήμερα, σε οδηγούς της περιοχής αναφέρονται οι εκδηλώσεις αυτές στον ετήσιο πολιτιστικό κύκλο.


Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170

Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170