Μαυρονέρι

    39° 40′ 31.2492351396″ N    20° 19′ 26.9107663656″ E

Χωριό ΒΑ των Φιλιατών, στην διαδρομή προς την Μουργκάνα.
Πεδινό χωριό που διατρέχεται από παραπόταμο του Καλαμά με πλούσια παρόχθια βλάστηση. Παλαιότερα αναφερόταν ως οικισμός στην τότε Κοινότητα Φατηρίου ενώ τώρα αποτελεί μέρος της δημοτικής ενότητας Κερασοχωρίου του Δήμου Φιλιατών, με αυτοτελή, ωστόσο, Αδελφότητα στην αποδημία. Το χωριό γιορτάζει στις 24 Αυγούστου, στο πανηγύρι της εκκλησίας του Αγίου Κοσμά.

 

Δήμος Φιλιατών, ΠΕ Θεσπρωτίας

Αποστάσεις: 12 χλμ. από Φιλιάτες, 22 χλμ από Ηγουμενίτσα, 23 χλμ από Τσαμαντά

Yψόμετρο: 130 m

Kάτοικοι: 27 (απογραφή 2011)

Καταλύματα: Πλησιέστερα ξενοδοχεία βρίσκονται σε Ηγουμενίτσα, Φιλιάτες, Λίμποβο και Λιά.

ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΝΕΡΙ

Το Μαυρονέρι αποτέλεσε πρώτη φορά σταθμό του Πολυφωνικού Καραβανιού το 2009. Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την στήριξη του Δήμου Φιλιατών. Συμμετείχαν πολυφωνικά σχήματα και μουσικοί από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι οι βιωματικοί ερμηνευτές Βαγγέλης Καρέτσος και Σωκράτης Μούκας από το Χλωμό Βορείου Ηπείρου, το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το πολυφωνικό σχήμα “Vay Doudoley” από την Βουλγαρία, οι «Νέοι του Αργυροκάστρου» από την Αλβανία, η ηπειρώτικη κομπανία του Θωμά Λώλη.

 

Η βραδινή εκδήλωση στήθηκε σε χώρο ακριβώς δίπλα στην όχθη του παραπόταμου του Καλαμά που διατρέχει το χωριό και ο χώρος για τα πολυφωνικά σχήματα και τους μουσικούς ήταν ακριβώς δύο μέτρα από την ροή του ποταμού που ακουγόταν πίσω τους σαν φυσικό ισοκράτημα!. Η συμμετοχή της κομπανίας βοήθησε να εξελιχθεί σε γλέντι η βραδιά, μένοντας αξέχαστη για τους συμμετέχοντες. Το 2009 ήταν μια χρονιά μετάβασης για το μεγάλο ταξίδι των φωνών, από την πρώτη περίοδο των Διεθνών Συναντήσεων προς το σύγχρονο χαρακτήρα του Πολυφωνικού Καραβανιού. Η εκδήλωση στο Μαυρονέρι ήταν μια από τις τελευταίες της πρώτης περιόδου.


Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170

Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170