Κοκκινιά

    39° 30′ 22.3571424024″ N    20° 23′ 25.3289687208″ E

Χωριό της Σκάλας Φιλιατών, κοντά στα Στενά του Καλαμά.

Βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από την δεξιά όχθη του Καλαμά, στις υπώρειες του όρους Άι Λιάς, που πήρε το όνομά του από το  ξωκκλήσι με την εντυπωσιακή θέα. Παλαιότερη ονομασία, Κοκκινίτσα ή Κοκκινίστα. Το χωριό που σήμερα αρθρώνεται από τρεις συνοικισμούς (Τσατσουλέικα, Μποροβίλο και Μπούσιακο), παλαιότερα ήταν κεφαλοχώρι για την περιοχή, με πεντακόσιους κατοίκους το 1910. Κύριες ασχολίες των κατοίκων αποτελούν η κτηνοτροφία και η γεωργία. Το χωριό γιορτάζει στις 2 Μαΐου τον Άγιο Αθανάσιο με ημερήσιο πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του, στις 20 Μαΐου τον Άγιο Νικόλαο και στις 15 Αυγούστου την Κοίμηση της Θεοτόκου, με μεγάλο πανηγύρι έξω από το σχολείο του χωριού.

 

Δήμος Φιλιατών, ΠΕ Θεσπρωτίας

Αποστάσεις: 22 χλμ. από Φιλιάτες, 12 χλμ. από Νεράιδα, 27 χλμ από Ηγουμενίτσα

Yψόμετρο: 360 m

Kάτοικοι: 130 (απογραφή 2011)

Αξιοθέατα: Το «αρχοντικό του Δoύπη», η λιθόχτιστη βρύση του χωριού, το πατρικό του ποιητή Άλκη Αλκαίου

Καταλύματα: Πλησιέστερα ξενοδοχεία βρίσκονται σε Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά, Φιλιάτες

ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ

Η Κοκκινιά αποτέλεσε πρώτη φορά σταθμό του Πολυφωνικού Καραβανιού το 2003. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Πολυφωνικού Τραγουδιού, με την στήριξη του Δήμου Φιλιατών. Συμμετείχαν πολυφωνικά σχήματα και μουσικοί από Ελλάδα, Αλβανία, Κάτω Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», το γκρεκάνικο μουσικό και χορευτικό συγκρότημα “ASTERIA” από την Sternatia της Grecia Salentina, η πολυφωνική ζυγιά και το πολυφωνικό της Πρεμετής. Η βραδιά συνεχίστηκε με πάνδημο χορό, εν είδη πανηγυριού, κατά τον τρόπο που ολοκληρώνονται πολλές από τις βραδιές στο μεγάλο ταξίδι των φωνών.

Η Κοκκινιά αποτέλεσε επιστροφή και σε κατοπινές δράσεις της «Άπειρος» Πολυφωνικό Καραβάνι, όπως στην προετοιμασία βίντεο και εκδηλώσεων για τον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό Άλκη Αλκαίο που καταγόταν από την Κοκκινιά και μεγάλωσε στην Πάργα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Λιάρος, σπούδασε στην Νoμική, βασανίστηκε στην χούντα, εργάστηκε ως δικηγόρος αργότερα. Το 1977, χάρη σε μια πρώτη δημοσίευση ποιήματός του στον «Ριζοσπάστη», τον αναζήτησε ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και έτσι ξεκίνησε μια συνεργασία που καρποφόρησε μερικά από τα πιο αγαπημένα και πολυτραγουδισμένα τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών. Θείος του Βαγγέλη Λιάρου (Άλκη Αλκαίου), ο συγχωριανός του Ζήκος Ντίνος, αείμνηστος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής, με ανεξίτηλη κοινωνική διαδρομή.


Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170

Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170