Μονοδένδρι

    39° 52′ 54.3967118508″ N    20° 45′ 5.9241992112002″ E

Χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου

Βρίσκεται κοντά στα νοτιοδυτικά χείλη του Φαραγγιού του Βίκου και αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό, συνυφασμένο με την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Ζαγορίου. 

Δήμος Ζαγορίου, ΠΕ Ιωαννίνων

Ονομασία Ως τον 17ο αιώνα, λεγόταν Άνω Μαχαλάς καθώς αποτελούσε τμήμα της ενιαίας κοινότητας με την Βίτσα υπό την ονομασία Βεζήτζα, Βιζίτσα ή Βεζίτσα. Όταν ακολούθησε αύξηση του πληθυσμού οι οικισμοί αυτονομήθηκαν και το Μονοδένδρι έλαβε τη σημερινή του ονομασία.

Αποστάσεις 18 χλμ. από Καλπάκι, 38 χλμ. από Ιωάννινα, 46 χλμ. από Κόνιτσα

Υψόμετρο 1060m

Κάτοικοι 129 (απογραφή 2011)

Καταλύματα Διαθέτει πλήθος ξενώνων και ξενοδοχείων.

ΤΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ

Τo Mονοδένδρι αποτέλεσε για πρώτη φορά σταθμό του Πολυφωνικού Καραβανιού το 2000. Στο πλαίσιό της «Θερινής Ακαδημία» του Εθνικού Θεάτρου, οι «κυρατζήδες» του Πολυφωνικού Καραβανιού δίδαξαν στα σεμινάρια ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού. Με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» και τους μαθητές τους, τραγούδησαν σε εκδήλωση στο θέατρο του χωριού που, σήμερα, ονομάζεται «Άγγελος Κίτσιος», συμπράττοντας και με την ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου.

Το Πολυφωνικό Καραβάνι επιστρέφει στο Μονοδένδρι, τραγουδώντας είτε στο Φαράγγι του Βίκου, στο πλαίσιο σεμιναρίων, είτε στο σπίτι όπου γυρίστηκε η «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, εκεί όπου ολοκληρώθηκε και ο κύκλος εκδηλώσεων «Η Ήπειρος του Θόδωρου Αγγελόπουλου» το 2015 (διοργάνωση Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας). Μία από τις πιο πρόσφατες δράσεις ήταν το 2019, με το γύρισμα μουσικού βίντεο στο Φαράγγι, ως συμβολή στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΒΙΝΤΕΟ

ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ, ΧΑΟΝΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΗΧΗΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

«Κλαίν΄ οι πέρδικες στα πλάγια»

Εργαστήρι Πολυφωνίας Πολυφωνικού Καραβανιού
Μονοδένδρι, Θερινή Ακαδημία Εθνικού Θεάτρου 2000

ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ

Μόλις κοιμηθεί το κύμα, θα ρίξω το πρώτο βήμα (δις)
θάρθω να σε πάρω, δεν αντέχω άλλο.
Όταν κρυφτεί το φεγγάρι, ξύπνησε κρυφό καμάρι (δις)
θάρθω να σε πάρω, δεν αντέχω άλλο.
Όταν δροσίσουν τα χόρτα άνοιξε σιγά την πόρτα (δις)
θάρθω να σε πάρω, δεν αντέχω άλλο.
Ω γραμμένο χελιδόνι, έβγα έξω στο μπαλκόνι (δις)
θάρθω να σε πάρω, δεν αντέχω άλλο.
Γιατί θάρθω να σε πάρω, θάρθω, δεν αντέχω άλλο (δις)
θάρθω να σε πάρω, δεν αντέχω άλλο.

Τραγουδήθηκε από τη Λυδία Κονιόρδου με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» σε εκδήλωση του θεάτρου («Άγγελος Κίτσιος» σήμερα) στο Μονοδένδρι το 2000, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θερινής Ακαδημίας του Εθνικού Θεάτρου όπου δίδασκαν υποκριτική η Λυδία Κονιόρδου και ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι οι Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Αντώνης Έξαρχος από την «Χαονία». Τo τραγούδι ερμήνευε η σπουδαία ηθοποιός και στην παράσταση «Φόνισσα», στο θέατρο «Πολιτεία», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Xαντζάκη, μια παράσταση που παιζόταν για χρόνια! Το τραγούδι είχε δισκογραφηθεί το 1994 με το πολυφωνικό της Χειμάρρας στην έκδοση αναφοράς «Πολυφωνικά τραγούδια Βορείου Ηπείρου». Χρόνια μετά, στην επιτόπια έρευνα του Πολυφωνικού Καραβανιού στο περιθώριο εκδήλωσής του στη Χειμάρρα, καταγράφηκε η συνάντηση και η μαρτυρία του στιχουργού του τραγουδιού και η ιστορία που βρίσκεται πίσω από την έμπνευσή του! Σήμερα έχει γνωρίσει πλήθος ερμηνειών αλλά και διασκευών, όντας ιδιαίτερα διαδεδομένο στους νέους που έλκονται από το πολυφωνικό τραγούδι στις πόλεις.


Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170

Warning: Illegal string offset 'slug' in /home/whbryaa/www/wp-includes/class-wp-list-util.php on line 170